Το 2ο ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης συμμετείχε στο πρόγραμμα COMENIUS ? Πολυμερείς Σχολικές Συμπράξεις 2010-2012 με τίτλο : «Let?s eat history - Η διαχρονική Ιστορία της διατροφής» μαζί με σχολεία από την Λιθουανία , την Ισπανία , το Βέλγιο και την Ιταλία. Η κάθε χώρα παρουσίασε δύο προϊόντα της περιοχής της που σχετίζονται διαχρονικά με την διατροφή τους. Οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αλεξ/πολης παρουσίασαν εργασίες που πραγματοποίησαν σχετικά με το κρασί και το ελαιόλαδο στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα αποσκοπούσε στην γνωριμία με τα προϊόντα που η κάθε χώρα χρησιμοποιεί παραδοσιακά στην διατροφή της, αλλά και ευρύτερα με το εκπαιδευτικό σύστημα, την παράδοση, την γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό μέσω των ανταλλαγών επισκέψεων μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2010 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2012 με την επίσκεψη στην Ιταλία, η οποία είναι και η συντονίστρια χώρα , όπου και έγινε η αξιολόγηση και αποτίμηση του.
Στα πλαίσια των επισκέψεων που πραγματοποιήθηκαν οι μαθητές του σχολείου μας παρουσίασαν τα παρακάτω:
Το τελικό αποτέλεσμα του προγράμματος ήταν ένα έντυπο με συνταγές από τις συμμετέχουσες χώρες. Από την πλευρά της Ελλάδας παρουσιάστηκαν οι παρακάτω 10 συνταγές.
10 ελληνικές συνταγές (Ten Greek recipes with olive oil and wine )
Το βιβλίο μαγειρικής ''Let's eat history'' που εκδόθηκε από την συντονίστρια χώρα την Ιταλία , είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Comenius.Αποτελείται από πενήντα(50) συνταγές μαγειρικής, δέκα από κάθε χώρα οι οποίες έχουν σαν βάση τα δύο επιλεγμένα προϊόντα της κάθε χώρας.Οι Ελληνικές συνταγές έχουν σαν βάση το ελαιόλαδο και το κρασί.
Βιβλίο μαγειρικής (Recipe book)
Ισπανία/Spain (Santiago de Compostela , Galicia)
Λιθουανία/Lithuania (Lapiau, Klaipeda)
Καλώς ήλθατε στην Ελλάδα / Welcome to Greece (Alexandroupolis, Evros)